ROCRAIL
Van de week heb ik iTrain uitgeprobeerd, vind het op zich een erg mooi programma, groot nadeel is toch wel de prijs. Op dit moment kost het 349,00 euro voor de volledige versie. Deze zou ik dan willen nemen omdat alleen de volledige versie het automatisch rijden ondersteund.
Maar er is een andere gratis programma die ik nu aan het uitproberen ben en dat heet Rocrail: rocrail.net
De pagina start op in het Engels. Recht bovenaan kan je op de vlag klikken om de tekst in het Nederlands te krijgen. Links in het menu staat onder download de versie die je kan binnen halen. Klik hier op en dan staat op de volgende pagina aan de recherkant verschillende Rocrail ZIP bestanden. Kies welke je wilt hebben voor je windows versie (afhankelijk welke windows versie je hebt geïnstalleerd kies je voor de 32 of 64 bits versie) Deze pak je uit naar de plek waar je het wilt hebben, en dan kan je het opstarten met het bestand rocview.cmd. Na het opstarten krijg je een melding of je het wel wilt opstarten vanwege een beveiliging van Windows.
Daarna komt er een pop-up tevoorschijn waar je een sleutel kan laden, deze kost 12,00 euro per jaar en je kan het kopen op de site via het menu "Support". Het is niet echt nodig om deze sleutel te kopen, hierdoor komt wel steeds deze pop-up tevoorschijn als je het programma steeds opstart. Zelf vind ik het geen probleem en je kan het zo mooi uitvinden of het programma wat iets is voor jouw.
Als je op OK hebt geklikt, zie je een andere scherm waarin er vermeld wordt dat het voor je eigen risico is om het te gebruiken, het vinkje bij Akkoord staat al aan, je hoeft hier alleen nog maar op OK te klikken. Dit scherm zie je alleen bij de allereerste keer opstarten, daarna komt het niet meer tevoorschijn.
Als het goed is, zie je nu dit scherm, je kan het beeldvullend maken. Dit werkt natuurlijk het prettigst.
Zoals je ziet zijn de iconen grijs, dit vind ik een stuk onduidelijker, en je kan ze inkleuren. Ga naar Bestand en dan Rocview eigenschappen, klik dan het vinkje uit bij Grijze pictogrammen en klik op OK.
Mocht de tekst nog in het Engels staan, klik dan op View, Language en selecteer Nederlands, dan moet je op File klikken, en daar op Rocview Properties en haal het vinkje weg bij Gray icons.
Deze veranderingen worden pas aktief als je Rocrail opnieuw hebt opgestart, klik dan op Bestand (File) en Afsluiten (Exit) en start Rocrail opnieuw. Klik de pop-up weg en je hebt de Nederlandse taal met het gekleurde taakbalk, als het goed is ;-)
Nu gaan we eerst een nieuw plan maken, klik op Bestand, Werkruimte openen en er komt een pop-up waar je de werkruimte kan opslaan. Standaard gaat het naar de plek waar je Rocrail hebt opgeslagen. Ik heb het in de cloud staan zodat ik het kan gebruiken op meerdere computers. Voor de werking maakt dat in iig niet uit. Als je in de juiste map staat, klik je op Nieuwe map (1) en dan maak je een nieuwe map aan, welke naam maakt niet uit, ik heb het MijnBaanplan (2) genoemd.
Als het goed is heb je nu een leeg scherm.
Ook wordt er op de achtergrond de server gestart, deze laat je gewoon staan.
Onderaan zie je 2 schermen staan, Server en Centrale. Deze gebruik ik nu niet en dat kan je weghalen door op Beeld en dan Trace te klikken. Scheelt weer wat beeldruimte.
Na een paar keer een nieuw plan gemaakt te hebben, heb ik deze stap overgeslagen, dus wil je een andere kleur hebben dan wit, gebruik deze optie, anders kan je hem over slaan.
Volgende stap is om de achtergrond aan te passen, klik op Beeld (1), dan op (2) Spoorplan achtergrond, krijg je een nieuwe pop-up te zien met verschillende kleuren. Kies de witte (vind ik zelf duidelijk maar je kan natuurlijk zelf elke kleur kiezen) en dan op OK (4)
In het menu van Beeld kan je ook de grid (5) selecteren, erg handig zodat alles netjes uitgelijnd is.
Nu gaan we het spoorplan een naam geven zodat er bovenaan komt te staan welke plan we open hebben staan en de blokken e.d. een juiste naam krijgen.
Klik op Spoorplan (1) dan op Spoorplan eigenschappen (2) zodat er een pop-up tevoorschijn komt.
In de Titel (3) zetten we een naam neer die overeenkomt het het plan, alles mag en ik vind Hoofdbaan nu wel een goede benaming.
Op de symbool prefix (4) zetten we een afkorting neer die wordt gebruikt voor de wissels, blokken, bezetmelders e.d. Vergeet voor al niet het "-" teken, anders staat het straks zo erg raar in de teksten.
Dan op OK (5) en dan staat er nu, als het goed is, Hoofdbaan op het werkveld waar je werkt.
Dit is een beetje de basis van je spoorplan. Wat je nu kan doen is je plan gaan tekenen. Dit ga ik doen op de volgende pagina, klik hier om door te gaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb