Intellibox

Naast mijn rails had ik nog wat extra rails nodig en een bezetmelder om het baanplan te voltooien. De binnenbaan is wel het kleinste bocht wat er is en velen vertellen dat je dit beter niet kan gebruiken. Ben ik in principe met ze eens maar voor een testbaan met alleen een loc met een paar wagens is dit geen probleem. De buiten bocht is 1 maatje groter (24230 voor de liefhebbers).
Voor de bezetmelder heb ik gekozen voor het merk Digikeijs, type DR4088GND (speciaal voor de 3-rail). Lees er goede verhalen over en de prijs is erg netjes. Het rails en de bezetmelder heb ik gekocht op de beurs in Houten, dat scheelde best wel wat geld en het altijd leuk om op een beurs te kijken wat er is ;-)

 

Zoals je las op de vorige pagina heb ik MRDirecht opgegeven. Op den duur wil ik het toch niet gaan gebruiken maar wilde gewoon eens kijken of ik het nog aan de praat zou krijgen. Niet dus dus de Intellibox van mijn schoonvader maar aansluiten aan mijn baan. Even goed kijken welke draadjes waar moeten maar dat staat goed beschreven in de handleiding. Aansluiten, stroom op de transformator en de Intellibox doet het!
Maar dan... Hoe krijg je de loc aan het rijden... Eigenlijk gewoon ongeduldig. Eerst iets proberen en als dat niet lukt dan kijken naar de gebruiksaanwijzing :D

Het is gewoon heel simpel, op de Intellibox klik je op de rode toets loc# en dan het adres van de loc decoder en het staat in de Intellibox. Dan kan je met die regelaar (er zijn er 2 aanwezig op de Intellibox) Aan de andere kant zet je dan de andere loc erin en je kan onafhankelijk met 2 treinen rijden. Je moet alleen wel opletten dat je geen botsing maakt want er wordt op dit moment niets gecontroleerd. 
Toevallig deden mijn wissels het, daar kwam ik per ongeluk achter. Drukte op de rode 1 en er ging een wissel om. Was een beetje verrast, drukte op de groene 4 en de wissel ging weer terug! De andere wissel lukte met de 2 en 5, kon nu dus steeds rondjes rijden en de lokken steeds op het andere spoor laten rijden. 

 

De volgende stap is om koploper er op aan te sluiten. Daar wil ik eigenlijk een laptop voor gebruiken maar doordat ik  weinig ruimte in de kamer heb en mijn computer staat er nu toch naast, heb ik het maar op mijn computer geïnstalleerd. 
Beetje uitzoeken hoe je de baan kan maken maar dat is goed te doen. Alleen moet je wel eerst de blokken maken en dan pas je baanplan intekenen. 
Daarna de type treinen invullen en de loc's aanmaken. Niet heel erg moeilijk vind ik. De usb met RS232 aansluiten en actieveren in koploper en handmatig gaan rondrijden. Het werkt allemaal en dus werkt koploper met mijn kabel waar ik erg blij mee ben!