De opklapbaan maken.

Voor het hout heb ik gekozen voor een MDF plaat van 9 mm dik. Deze heb ik in de bouwmarkt op maat laten zagen in 4 platen van 110 x 50 cm, uit een plaat van 122 x 244 cm. Dat zijn gewoon standaard platen. Heb niet voor een multiplex plaat gekozen vanwege de prijs. De MDF is gewoon 3x goedkoper dan een multiplex plaat.
Naast de plaat heb ik 3 laten van 18 x 44 mm met een lengte van 270 cm, 6 scharnieren en een doosje schroefjes. Let bij de schroefjes erop dat deze niet te dik en lang zijn. Heb ook gekozen voor een torx kop i.p.v. een kruis kop, daardoor blijft de kop van de schroef heel en het schroeft ook een stuk makkelijker.

Na de laten op maat gezaagd te hebben, boor ik het eerst even voor en dan schroef ik het vast. Heb best wel veel schroeven gebruikt, ook omdat ik er genoeg van heb en ook omdat ik vind dat de randjes best wel stevig vast mogen zitten.

In de hoek nog een profiel geplaatst (had ik nog over van eerdere verbouwing). Deze zijn puur voor de stevigheid en denk niet dat ze echt nodig zijn mits je wel op de kopkanten een schroef er in draait.

Nog 1 zo plaat gemaakt en dan nog 2 middenstukken en de basis is gemaakt. Dan komt het zo eruit te zien als alles op de grond ligt:

 

De hoek bak en een middelste bak ondersteboven tegen elkaar op de vloer gelegd en uitgemeten waar de scharnieren komen. Voor mij kwam 30 cm uit de zijkant gemeten het beste uit met de rails. Houd hier dus rekening mee als je de scharnieren gaat plaatsen. Daarna in 1 plaat ruimte maken voor het scharnier. Het moet verzonken liggen omdat deze kant straks op de grond ligt, of zoals bij mij, op een ladekast.

Nadat de gaten gemaakt zijn in de eerste plaat, leg je ze weer tegen elkaar en teken je weer het scharnier af op de andere plaat. Daarna kan je weer met de beitel aan de slag.
Aan de binnenkant heb ik eerst de versteviging blokjes geplaatst. Even voorboren en dan schroeven.

 

De platen goed recht neerleggen, aan beide kanten van het scharnier 1 gaatje voorboren en vast schroeven. Als alles vast zit met 1 schroef kan je testen of de plaat kan omklappen. Werkt het goed, dan kan je de andere gaten ook vast maken.
Dan heb je dit als eindresultaat zoals je hiernaast ziet.

Nadat ik de scharnieren in het midden erop had geplaatst, heb ik ze weer los gemaakt van elkaar. De 2 gedeeltes op de grond gelegd en strak tegen elkaar aan gelegd. Helaas was het een beetje donker weer, vandaar dat ik een extra lampje erbij hebt gepakt om alles duidelijk te kunnen bekijken. Met de lijmtang de blokjes vastzetten, scharnier erop leggen om te kijken of alles goed in het midden zit. 

 

Dan de bakken op elkaar plaatsen om te kijken of het goed op elkaar ligt. Als het klopt kan je de andere schroeven er in doen zodat het helemaal vast zit.

 

Is alles gelukt en zit het goed vast, dan is dit het eindresultaat:

Maak jouw eigen website met JouwWeb